Menu

LUCIA della BUTUA

LUCIA della BUTUA (2015)Mjesto radnje: Butua (Budva), Crna Gora.

Vrijeme radnje: Negdje u srednjem vjeku.Ljubavna priča i lica u njoj su izmišljena.

Mitska lica i mitski podaci o osnivanju grada Butua, kao i geografski podaci su tačni.Gospodar Đorđije i Gospođa Ema, dolaze u grad Butua, gdje će roditi Luciju koja će porasti u najljepšu djevojku ikad viđenu. Đorđije je za to vrijeme postao Gospodar grada i jedino o čemu misli je bogatstvo. Uređuje plan o sklapanju braka svoje ćerke Lucije sa sinom Vladara Rimske Države, koji će je , kada je prvi put ugleda prozvati LUCIA DELLA BUTUA, svjetlost grada Butue. Luciji, nesrećnoj što još život spoznala nije a već je udaju, majka daje periku da do svadbe, tj. proljeća, izlazi u svijet pod drugim imenom. Kada je na trgu spopadaju trgovci, upoznaje Stjepana koji je spašava. Oni se zaljubljuju na prvi pogled, a Lucija ne smije da mu otkrije svoje ime.

Stjepan je jedan od najboljih klesara. Neženja koji je imao mnogo žena al tvrdi da još ljubav spoznao nije. Stjepan ima majku i dva brata od kojih je jedan monah, Pavle.

Gospodar, kako bi utješio svoju ženu, obećava da će naći najboljeg klesara koji bi isklesao kip njene kćeri koji će gospođa posmatrati dok joj ćerka bude daleko, na drugoj obali. Stjepan i Lucija se pred Gospodarem susreću na terasi Gospodarove kuće. Gospodar ih upoznaje i Stjepan prepoznaje Luciju ali Gospodaru to ne govori. Stjepan Gospodara moli da mu umjesto novca za kip napravi najljepšu svadbu u gradu a on će mu za par dana reći sve o svojoj ljubljenoj.

Gospodar Đorđije već istog dana proganja Stjepana iz zemlje (jer mu sluga Filip otkriva Stjepanovu i Lucijinu tajnu.) Stjepan odlazi na brod sa svojom braćom i upada u plijen Rimskog Vladara. Braća stvaraju za rimsku umjetnost čitavih sedam godina, kada će od teške bolesti njihov brat Ivan umrijeti a njih prognati daleko iz Italije. Tada Stjepan i njegov brat Pavle, odlučuju da ostvare davno neostavren plan. Pretvorit će Stjepana u mrtvaca na noslilima, i dok Gospodar bude poručivao da se prognanik ne može sahraniti na njegovoj zemlji, oni će ukrasti Stjepanovu ljubljenu, koju je trebala pronaći njihova majka, i odvešće je daleko na blažena ostrva, gdje će svi srećno živjeti. Međutim majka braće, Gospođa Marta, umire odmah poslije odplovljavanja broda svojih sinova i Lucija nikad ne sazna o planu Stjepana...Back to the list