Menu

Koliko su bile male šanse da se baš ti pojaviš na svet?

Imanuel Kant je rekao da lijepu umjetnost može stvoriti samo genije. «Genije je talenat koji umjetnost propisuje prirodi.» On posjeduje urođene duševne mogućnosti. Proizvodi lijepog pripadaju geniju. Genije imaginaciju, duh i razum ima u «najvišoj» mjeri.

Da li je leptir koji je preletjeo pored tvog djede kada je skrenuo slučajan pogled na tvoju baku znao o uticaju koeficijenta slučajnosti na tvoj život? Ili se možda tvoj pradjeda nadao da će 200 godina poslije njegove smrti tvoj praunuk realizovati njegov san o izgradnji velikog tornja u selu koje će postati centar megapolisa?

Pošto lijepa umjetnost nije u stanju da sama sebi daje pravila, a bez tih pravila umjetnost nije moguća, lijepa umjetnost je moguća samo kao tvorevina genija.

A sta ako smo svi mi geniji? Samo naše kretanje po ovoj Zemlji je kreativnost genija. Genije stvara u svakom svok pokretu, uzdahu ili nadi. Genije je lanac kojim smo povezani, svi mi do jednog. Genije je naša pomisao o sledećem koraku i njeno ostvarenje. Baš kao slučajni pogled tvog djede na jednog sasvim slučajnog leptira.
Tako da, Imanuel Kant, slažem se da samo genije može stvoriti lijepu umjetnost. Ali, takođe se slažem da u svima nama čuči baš taj genije.